Vitkovics-kódex – Miskolci töredék

Vitkovics-kódex
Az elkészítés helye Vitkovics-kódex
Az elkészítés ideje 1525
A nyelvemlék anyaga papír
Levélszám 54 levél
Méret 143×100 mm
Őrzőhely Országos Széchényi Könyvtár, Budapest (Magyarország)
Jelzet MNy 10
Egyéb – bastarda írás – keménytáblás bőrkötés (1852) – a Miskolci töredék elnevezésű nyelvemlékünk eredetileg a Vitkovics-kódex részét képezte –
Digitalizált változat Magyar Elektronikus Könyvtár
Digitalizálás helye, ideje Országos Széchényi Könyvtár


Leírás

Az 1525-ből származó Vitkovics-kódex 54 levél terjedelmű, magyar nyelvű kézirat. Eredetileg összetartozott a Miskolci töredékkel (6 levél). Ferences apácák, talán az óbudai klarisszák számára másolta egy kéz. A Vitkovics-kódex Bonaventura Regula novitiorum c. művének fordítását, breviáriumi hórákra beosztott passióelmélkedést és Krisztus utolsó szavairól szóló imádságot tartalmaz. A kódex végén Szent Brigitta 15 imájának fordításából csak a bevezető sorok maradtak meg. A Miskolci töredék a Vitkovics-kódex 72. és 73. lapjai közül hiányzó ívfüzet maradványa. A hóraájtatosság egy része olvasható benne.
A kódexet 1803-ban Vitkovics Mihály fedezte fel Egerben, 1836-ban Jankovich Miklós birtokából került a Magyar Nemzeti Múzeumba. 1852-ben újrakötötték, ekkor lapjai összekeveredtek. A Miskolci töredék 1803-ban már hiányzott a kódexből, 1864-ben Kiss Gyula református lelkész fedezte fel, majd Szeremley József dobi lelkésznek adta, ő pedig 1877-ben a miskolci református líceum könyvtárának adományozta.

Madas Edit szócikke nyomán (Új Magyar Irodalmi Lexikon)


SZÖVEGKIADÁS

SZAKBIBLIOGRÁFIA

Miskolci töredék
Az elkészítés helye
Az elkészítés ideje 1525
A nyelvemlék anyaga papír
Levélszám 6 levél
Méret 135×95 mm
Őrzőhely Lévay József Tudományos Könyvtár, Miskolc (Magyarország)
Jelzet leltári szám: 10988
Egyéb – bastarda írás – a kötés 1938-ban készült (bőrrel fedett papírtáblák) – a töredék eredetileg a Vitkovics-kódex részét képezte –
Digitalizált változat
Digitalizálás helye, ideje


Leírás

A Miskolci töredék a Vitkovics-kódex 72. és 73. lapjai közül hiányzó ívfüzet maradványa. A hóraájtatosság egy része olvasható benne. A Miskolci töredék 1803-ban már hiányzott a Vitkovics-kódexből.

Madas Edit szócikke nyomán (Új Magyar Irodalmi Lexikon)


SZÖVEGKIADÁS

SZAKBIBLIOGRÁFIA